Blogs

Blokķēdes tehnoloģija
13-04-2022

Blokķēdes tehnoloģija

Blokķēde ir galvenā tehnoloģija, kas ir pamatā bitcoin un tūkstošiem kriptovalūtu, un tai ir daudzsološs potenciāls ne tikai digitālo valūtu jomā.

 

Blokķēdes tehnoloģija varētu būt viena no 21. gadsimta vispopulārākajām inovācijām. Blokķēdes, kas tika izstrādātas, lai atbalstītu bitcoin, tagad nodrošina tūkstošiem kriptovalūtu, un izstrādātāji strādā pie šīs tehnoloģijas integrēšanas uzņēmējdarbībā, tostarp medicīnā, mākslā un finansēs.

Lai izprastu pieaugošo interesi, var būt noderīgi saprast, kā blokķēde darbojas, kāpēc tai ir vērtība un ar ko tā atšķiras no citām interneta tehnoloģijām.

 

Kas ir blokķēde?

Blokķēdes tehnoloģija ļauj dalībniekiem veikt darījumus internetā bez trešās puses iejaukšanās. Šai tehnoloģijai ir potenciāls revolucionizēt dažādas uzņēmējdarbības nozares, samazinot kibernoziegumu riskus.

 

Blokķēde ir informācijas reģistrēšanas sistēma, kas apgrūtina vai padara neiespējamu sistēmas maiņu, uzlaušanu vai krāpšanu. Blokķēde būtībā ir digitālā darījumu uzskaites grāmata, kas tiek dublēta un izplatīta visā blokķēdes datorsistēmu tīklā.

 

Atšķirībā no parastajām sistēmām tā glabā informāciju blokos, kas pēc tam tiek savienoti ķēdē. Tā piedāvā neskaitāmas priekšrocības, un viena no tām ir tā, ka tā padara darījumus drošākus un bez kļūdām. Šī tehnoloģija ir digitālās valūtas Bitcoin pamatā. Pēdējos desmit gados kriptovalūtas lietošana ir ievērojami pieaugusi, jo lielākās maksājumu sistēmas nolēma pieņemt Bitcoin. 2019. gadā visā pasaulē tika izmantoti vairāk nekā 34 miljoni blokķēdes maku.

blokķēde

 

Bitcoin pamati

Vispazīstamākais un visvairāk apspriestais blokķēdes tehnoloģijas pielietojums ir bitcoin – digitālā valūta, ko var izmantot produktu un pakalpojumu apmaiņai. Izmantosim šo pirmo blokķēdes tehnoloģijas lietojumu, lai uzzinātu, kā tā darbojas.

 

Viens bitcoin ir viena digitālās valūtas Bitcoin (BTC) vienība. Tāpat kā dolāram, arī bitcoin pašam par sevi nav vērtības. Tam ir vērtība tikai tāpēc, ka mēs piekrītam tirgoties ar precēm un pakalpojumiem, lai iegūtu vairāk šīs valūtas mūsu kontrolē, un mēs ticam, ka citi darīs to pašu.

 

Lai sekotu līdzi katram no mums piederošo bitcoin daudzumam, blokķēdē tiek izmantota virsgrāmata – digitāls fails, kurā tiek uzskaitīti visi bitcoin darījumi.

 

Grāmatvedības datne netiek glabāta centrālajā serverī, piemēram, bankā, vai vienā datu centrā. Tā tiek izplatīta visā pasaulē, izmantojot privātu datoru tīklu, kas gan glabā datus, gan veic aprēķinus. Katrs no šiem datoriem ir blokķēdes tīkla “mezgls”, un tam ir sava virsgrāmatas faila kopija.

 

 

Ja Dāvids vēlas nosūtīt konkrētu daudzumu bitcoin Sandrai, viņš pārraida ziņu tīklam, kurā teikts, ka bitcoin summai viņa kontā jāsamazinās par 5 BTC, un summai Sandras kontā jāpalielinās par tikpat daudz. Katrs tīkla mezgls saņems ziņojumu un piemēros pieprasīto darījumu savai virsgrāmatas kopijai, atjauninot kontu atlikumus.

 

Tagad, kad jums ir vispārēja izpratne par to, kā darbojas blokķēde, aplūkosim, kāpēc tā ir tik interesanta.

 

Blokķēdes tehnoloģijas priekšrocības:

  • Jums ir pilnīga kontrole pār jums piederošo vērtību, nav nevienas trešās puses, kas tur jūsu vērtību vai var ierobežot jūsu piekļuvi tai;
  • Izmaksas, lai veiktu vērtības darījumu no jebkuras vietas uz jebkuru vietu uz planētas un no jebkuras vietas uz to, ir ļoti zemas;
  • Vērtību var pārskaitīt dažu minūšu laikā, un darījumu var uzskatīt par drošu pēc dažām stundām, nevis dienām vai nedēļām;
  • Ikviens jebkurā laikā var pārbaudīt katru blokķēdē veikto darījumu, tādējādi nodrošinot pilnīgu pārredzamību;
  • Blokķēdes tehnoloģiju ir iespējams izmantot, lai izveidotu decentralizētas lietojumprogrammas, kas spētu ātri un droši pārvaldīt informāciju un pārskaitīt vērtību.

 

 

Blokķēdes tehnoloģijas trūkumi:

  • Darījumus var nosūtīt un saņemt anonīmi. Tas saglabā lietotāju privātumu, taču tas arī ļauj tīklā veikt nelikumīgas darbības;
  • Lai gan parādās daudzas apmaiņas platformas un digitālās valūtas kļūst arvien populārākas, joprojām nav viegli apmainīt bitcoin pret precēm un pakalpojumiem;
  • Bitcoin, tāpat kā daudzas citas kriptovalūtas, ir ļoti svārstīgas. Bitcoin cena ir nepastāvīga, tā mainās atkarībā no lieliem notikumiem vai paziņojumiem kriptovalūtu nozarē.

Kopumā blokķēdes tehnoloģijai ir potenciāls radīt revolūciju vairākās nozarēs, sākot ar reklāmu un beidzot ar enerģijas sadali. Katru dienu tiek izstrādāti jauni rīki, lai uzlabotu blokķēdes drošību, vienlaikus piedāvājot plašāku funkciju, rīku un pakalpojumu klāstu.

 

blokķēdes

 

Kādi ir blokķēdes biznesa ieguvumi?

  • Laika ietaupījums. Blokķēde saīsina darījumu veikšanas laiku no dienām līdz minūtēm. Darījumu norēķini ir ātrāki, jo tiem nav nepieciešama centrālās iestādes pārbaude.
  • Izmaksu ietaupījums. Darījumiem nepieciešama mazāka uzraudzība. Dalībnieki var tieši apmainīties ar vērtīgiem priekšmetiem.
  • Stingrāka drošība. Blokķēdes drošības funkcijas aizsargā pret viltojumiem, krāpšanu un kibernoziegumiem.

 

Blokķēdes tīkla dalībnieki

Blokķēdes lietotāji. Dalībnieki – parasti biznesa lietotāji, kuriem ir tiesības pievienoties blokķēdes tīklam un veikt darījumus ar citiem tīkla dalībniekiem.
Regulatori. Blokķēdes lietotāji ar īpašām atļaujām pārraudzīt tīklā notiekošos darījumus.

 

Blokķēdes tīkla operatori. Personas, kurām ir īpašas atļaujas un pilnvaras definēt, izveidot, pārvaldīt un uzraudzīt blokķēdes tīklu.

 

Sertifikātu iestādes. Personas, kas izsniedz un pārvalda dažāda veida sertifikātus, kas nepieciešami blokķēdes darbībai ar atļaujām.

 

Tā kā šī tehnoloģija jau tiek īstenota un pētīta daudzos praktiskos pielietojumos, blokķēde beidzot ir kļuvusi pazīstama, lielā mērā pateicoties bitcoin un kriptovalūtai. Blokķēde spēj padarīt uzņēmējdarbības un valdības operācijas precīzākas, efektīvākas, drošākas un lētākas, turklāt ar mazāk starpniekiem.

 

Gatavojoties trešajai blokķēdes desmitgadei, jautājums vairs nav par to, vai vecie uzņēmumi pārņems šo tehnoloģiju – jautājums ir par to, kad. Nākamās desmitgades izrādīsies svarīgs blokķēdes izaugsmes periods.

 

 

blokķēdes