Blogs

Kāda ir atšķirība starp web dizainu un web izstrādi?
19-07-2022

Kāda ir atšķirība starp web dizainu un web izstrādi?

Tā kā modernās tehnoloģijas un Wi-Fi iespējas turpina padarīt internetu pieejamāku, arvien vairāk cilvēku visā pasaulē pieslēdzas internetam. Turklāt, pateicoties mobilo ierīču, piemēram, planšetdatoru un viedtālruņu, skaita pieaugumam, cilvēki var pieslēgties, atrodoties kustībā – kad un kur vien vēlas.

 

Nav brīnums, ka spēcīga klātbūtne internetā ir kļuvusi svarīgāka nekā jebkad agrāk visu lielumu uzņēmumiem. Mājaslapa ļauj cilvēkiem viegli atrast nepieciešamo uzņēmumu, kā arī tā kalpo kā vienkāršs lētas reklāmas līdzeklis, kas ir redzams 24 stundas diennaktī. Uzņēmumu tiešsaistes klātbūtne ļauj tiem paplašināt savu darbības jomu un ieņemt stabilu vietu tirgū.

 

Tomēr, lai tīmekļa vietne būtu efektīva, tai jābūt labi izstrādātai no vizuālā viedokļa un labi izstrādātai no tehniskā viedokļa. Mājaslapai ir jābūt estētiski pievilcīgai, kā arī viegli lietojamai. Tīmekļa dizaineri un tīmekļa izstrādātāji ir atbildīgi par to, lai nodrošinātu, ka visi šie elementi ir pārstāvēti un darbojas roku rokā.

 

Mājaslapu dizaina un izstrādes definēšana

Mājaslapu dizains attiecas uz procesiem, kas nepieciešami, lai padarītu vietnes priekšpusi – daļu, ko redz apmeklētājs, – vizuāli pievilcīgu un saprotamu. Mājaslapu dizaineri rūpējas par to, lai vietne izskatītos skaidri un pārskatāmi un lai klienti instinktīvi zinātu, kā ar to mijiedarboties. Šos nozares pārstāvjus dēvē par lietotāja pieredzes jeb UX dizaineriem.

 

Interneta vietņu izstrāde koncentrējas uz programmēšanu, kas nodrošina lapas darbību. Ja dizaineris var izveidot pogu, tad mājaslapas izstrādātājs nodrošina, ka pēc pogas nospiešanas kaut kas patiešām notiek.

 

Piemēram, front-end izstrādātājs var izmantot CSS (kaskādes stila lapas), lai noteiktu mājaslapas izkārtojumu, savukārt back-end izstrādātājs var rakstīt kodu, kas savieno e-komercijas vietnes iepirkumu grozu ar drošu tiešsaistes maksājumu apstrādes sistēmu.

 

 

Kas ir tīmekļa vietnes dizains?

Tīmekļa vietņu dizains ietver idejas vai stāsta pārveidošanu vizuāli pievilcīgā dizainā. Šo dizaina izkārtojumu pēc tam izmanto, lai veidotu mājaslapas lietotāja pieredzi. Interneta vietņu dizains ietver lapas izskata un izjūtas radīšanu un projektēšanu. Līdzīgi kā arhitekts pirms mājas būvēšanas izstrādā un uzzīmē tās plānu, arī mājaslapu dizaineris izstrādā tīmekļa vietnes maketa modeli, pirms izstrādātājs sāk kodēt un izstrādāt konkrēto interneta vietni.

 

Mājaslapu projektēšana nav vienkārša, ir ļoti sarežģīti integrēt dažādus vietnes aspektus un izveidot patīkamu, lietotājam draudzīgu vidi. Lapu dizains ietver plāna rakstīšanu, lai izstrādātu lietojamu interfeisa dizainu. Tīmekļa vietņu dizainera loma ir tikpat svarīga kā loma, ko ieņem izstrādātājs, jo bez pievilcīga interfeisa un brīnišķīgas lietotāja pieredzes izstrādi nevar labi izbaudīt un novērtēt gala lietotājs.

 

Perfektu tīmekļa vietni nevar izveidot uzreiz pēc tam, kad ir izlasītas vai izprastas definētās specifikācijas. Mājaslapu dizaineriem vispirms ir jāizprot interneta vietnes darbības joma un tās mērķis. Pēc tam viņi aptuveni vizualizē dizainu un izstrādā vai skicē dizainu. No skiču projekta viņi pāriet pie vadošo skiču modeļiem, maketiem un tad nonāk pie galīgā dizaina.

 

Dažas no tīmekļa dizaina jomām ir šādas:

 

  • Grafiskais dizains;

  • Logotipu izstrāde;

  • Web izkārtojuma dizains;

  • Aicinājums rīkoties pogu izvietošana tīmekļa vietnē;

  • Zīmola veidošana;

  • Darbs ar stiepļu karkasiem, maketiem un storyboards;

  • Lēmumu pieņemšana par krāsu paletēm;

  • Tipogrāfija.

 

Dizaineris izstrādā mājaslapas seju, kā arī strādā pie tā, ko lietotājs redzēs datora ekrānā vai mobilajā ierīcē. Līdzsvaroti izmantojot krāsas, attēlus, tipogrāfiju un izkārtojumu vietnes dizains palīdz radīt digitālo pieredzi kādu mēs to pazīstam šodien.

 

web_dizains

 

Kas ir tīmekļa vietnes izstrāde?

Ja mājaslapas dizaineri ir atbildīgi par to, ko lietotāji redz ekrānā, tad tīmekļa izstrādātāji ir tie, kas ir atbildīgi par šo dizainu pārvēršanu dzīvā, pilnībā funkcionālā vietnē. Interneta vietņu izstrāde ietver dažādu tīmekļa valodu un programmatūras rīku izmantošanu.

 

Mājaslapu izstrāde ir divu veidu – front-end un back-end. Front-end izstrādātāji ir tilts starp tīmekļa dizaineriem un back-end izstrādātājiem. Viņi strādā ar trim galvenajām izstrādes valodām: hiperteksta marķēšanas valodu (HTML), kaskādes stila tabulām (CSS) un JavaScript.

 

Šīs valodas palīdz izstrādāt pilnvērtīgu vietni, sākot no galvenā izkārtojuma izstrādes līdz attēlu un videoklipu ievietošanai, dažādu tipogrāfijas veidu un fontu izmantošanai un veidlapu interfeisu izveidei.

 

Interneta vietnes aizmugures daļas izstrāde ietver datu un pieprasījumu no servera kontroli. Ja vietnē ir dinamiski dati, tai būs nepieciešami pilnvērtīgi back-end pakalpojumi. Piemēram, mājaslapām, kurās lietotājiem ir jāiesniedz savi personas dati, lai izveidotu kontu, ir nepieciešams saglabāt šos datus un padarīt tos pieejamus vēlākā posmā. Tādējādi lapai ir nepieciešams arī datubāzes savienojums. Šie datubāzes savienojumi var būt tieši savienoti ar pašu serveri. Back-end daļas izstrāde ietver serveru valodu, piemēram, PHP vai ASP.NET, izmantošanu. Tā ietver arī datubāzes pieprasījumu rakstīšanu, izmantojot tādas valodas kā SQL vai MySQL.

 

web_izstrāde

 

Mājaslapu dizains vs izstrāde

Aplūkojot Google Analytics, varam secināt, ka uzņēmumi meklē gan tīmekļa dizaina uzņēmumus, gan tīmekļa izstrādes uzņēmumus. Patiesība ir tāda, ka šie termini attiecas uz diviem fundamentāli atšķirīgiem tīmekļa vietņu veidošanas procesa aspektiem, kam nepieciešami divi unikāli prasmju kopumi. Šī iemesla dēļ ir svarīgi zināt atšķirību, meklējot kādu, kas izstrādās jūsu uzņēmuma mājaslapu.

 

Visbiežāk atšķirība starp to, kas ir tīmekļa dizainera atbildībā, un to, kas jau tiek uzskatīts par front-end izstrādi, tiek uztverta kā ļoti plāna robeža un dažos gadījumos var būt diskutabla.

 

No vienas puses, tīmekļa lietojumprogrammas projektēšana prasa padziļinātu lietotāju izpēti, lai saprastu, kā auditorija izjūt lietojumprogrammu un kā viss jāstrukturē, ņemot vērā lietojamību un vizuālo estētiku. No otras puses, front-end izstrāde koncentrējas uz interfeisa kodēšanu un lietojumprogrammas klienta puses izstrādi.

 

Tādējādi, vienkārši sakot, vietnes dizains nozīmē uzdevumus, prasmes un rīkus, kas ir vairāk vērsti uz dizainu un to, kā lietojumprogramma izskatās un darbojas. Salīdzinājumam – front-end izstrāde ir vairāk vērsta uz dizaina īstenošanu lietojumprogrammā un uz to, cik labi šī īstenošana darbojas kopā ar back-end lietojumprogrammu.

 

Līdz ar to daži pienākumi un prasmes var pārklāties. Piemēram, parasti gan front-end izstrādātāji, gan tīmekļa dizaineri var strādāt ar līdzīgu rīku kopumu un labi pārzina lietojamību un heiristikas principus. Šā iemesla dēļ dažkārt mājaslapu dizainera un front-end izstrādātāja funkcijas var veikt viena un tā pati persona. Turklāt lapas dizaineru amata pienākumos var ietilpt arī UX, UI un grafiskā dizaina pienākumi.

 

Lai gan dažas prasmes ir kopīgas, mājaslapu dizaineriem un to izstrādātājiem jāapgūst īpašas kompetences attiecīgajās jomās. Interneta vietņu dizainā ir uzsvērta estētika, tāpēc dizaineriem ir labāk jāpārzina, kas padara vietni vizuāli pievilcīgu un loģisku lietotājiem. Viņiem jāpārvalda tādas dizaina lietojumprogrammas kā, piemēram, Adobe Dreamweaver, JavaScript un skriptu ietvari front-end lietojumprogrammām. Turklāt viņiem ir jāpārliecinās, ka viņu radītie produkti atbilst uzņēmuma zīmolam, sākot no logotipa līdz krāsu shēmām.

 

Mājaslapu izstrādātāji savukārt veido vietnes funkcionālos aspektus, ievērojot tīmekļa dizaineru noteiktos estētiskos parametrus. Izmantojot savas padziļinātās programmēšanas prasmes, viņi nodrošina, ka vietnes dizainera iecerētais produkts tiek realizēts. Lapas izstrādātājiem ir jāapgūst plašākas programmēšanas prasmes un programmatūras valodas, piemēram, SQL, Python, Java serveru izstrāde, mašīnmācīšanās, API izstrāde mijiedarbībai ar objektiem, datubāzu rīki un serveru arhitektūra, kā arī veikla sistēmu analīze.

 

Lai gan ir nepieciešamas ļoti atšķirīgas prasmes, tīmekļa dizains un izstrāde dažkārt tiek automātiski asociēti viens ar otru. Tagad, kad mums ir skaidrāka izpratne par atšķirībām starp mājaslapu dizainu un mājaslapu izstrādi, mēs zinām, ka abiem ir svarīga loma vietņu veidošanā un ka viens bez otra nevar pastāvēt.